Platán Panzió – Csongrád Látnivalók Csongrádi halászházak

Csongrádi halászházak

Az Alföldön egyedülálló a 37 házból álló népi műemlékegyüttes, mely őrzi az évszázadokkal ezelőtti építkezés kultúráját, az utcaképet.

Az épületek közül néhány turisztikai jelleggel hasznosított, vendégházakként működnek.

Az Értéktárba történő felvételük esetén még nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, valamint a Csongrádra látogatók saját maguk is betekintést nyerhetnek abba az életmódba, amelyek között elődeink éltek, melyekhez hozzájárulnak a műemlékvédelem alatt álló épületek.

Csongrád legrégebbi városrésze a Tisza dél-nyugatról keletre kanyarodó ágában található. A folyó és a Bökény nevű településrész egykori mocsaras, nádas területe védelmet nyújtott az itt lakóknak. Azonban a természeti adottságok a település fejlődésének irányát is megszabták, ezáltal a terjeszkedés csak nyugat felé vált lehetségessé. Az évek során a város központja is áthelyeződött. A halászházak a régi Belsővárosban, Belvárosban helyezkednek el, az elnevezés utal a mai központhoz viszonyított elhelyezkedésére.

A halászházak alapjai néhol akár 200-300 évesek is lehetnek. Sokáig csak a nádfedelet cserélték időnként, ennyi volt a felújítás, hiszen a falak igen tartósnak bizonyultak. Vesszőből, sárral tapasztották az ún. paticsfalat. Később a vert fal terjedt el, ami deszkák közé rakott törekből, pelyvából és földből kevert anyagból állott. Szigetelőnek nádréteget használtak. Majd a vályog is fontos anyag volt, melynél agyagos sárba szalmát és töreket kevertek, s azt vályogvetővel formázták tégla alakúra. A belvárosi házak többségét halász- majd a 19. század közepétől kubikoscsaládok is lakták. A házak falát fehérre meszelték, az alját pedig kátránnyal húzták el, mely jól védte a falat a víztől, nedvességtől. A műemlékileg védett halászházak száma 37, melyek közül több magántulajdonban van.

Külön említést érdemel a Gyökér u. 1. szám alatti múzeumház, melyben a korabeli halász- illetve kubikosház berendezése, használati tárgyai láthatók. A többi épület 2014. év végére egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően megújult. Egy-egy házban a hagyományos foglalkozások, kézművességek kerülnek bemutatásra, így többek között halászat, kovács, fazekasság, kosárfonás, horgolás, tojásfestés tevékenységével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Még több információ

FahídFahíd

A híd meglétének kezdeményezése, az összefogás példa értékű a mai kor embere számára is. Ritkaságba megy az egész országban a pontonhíd, mely a Tisza vízállásának függvényében megtekinthető. A híd megléte

Ellés-parti monostorEllés-parti monostor

Az egész Alföldön igen ritka Árpád-kori templomrom a 11. századból, melynek megközelítése során lehetőség van természetvédelmi terület megtekintésére is. A művelődéstörténeti és a környezetvédelmi területek összekapcsolására van lehetőség az érték

Megszakítás